10 tips för att sänka elkostnaden hemma

Under vinterhalvåret blir elräkningen större och det kan kännas tungt. Men det finns flera enkla åtgärder du kan göra för att dra ner på din elförbrukning. Vet du om att du kan minska energianvändningen 5 % om du sänker temperaturen hemma med bara en grad? Här har vi samlat 10 enkla energispartips – välj de som passar dig.

1. Tvätta i 40 grader istället för 60

Dagens tvättmedel är så effektiva att de rengör mer än tillräckligt vid tvätt i 40 grader. Använd miljömärkt tvättmedel, dosera sparsamt och tvätta i eko-program om det finns. Fyll tvättmaskinen, för det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin.

2. Använd diskmaskin

När du handdiskar går det åt mycket mer energi än när du diskar i maskin. Anledningen är att man använder mycket mer varmvatten när man diskar för hand. Fyll diskmaskinen innan du startar den.

3. Byt ut gamla glödlampor

De gamla glödlamporna är varken bra för din elräkning eller för miljön. Byt till effektiv och bra belysning, som LED-lampor och lågenergilampor och kom ihåg att släcka ljuset när det inte behövs.

4. Dra ur laddare

Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Därför bör du inte låta laddare sitta kvar i kontaktuttagen när de inte används.

5. Rätt temperatur i kyl och frys

Ställ in kylen på +5 grader och frysen på -18 grader. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

6. Använd vattenkokare

Använd vattenkokaren till annat än te och kaffe. Till exempel  kan du använda den när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller pastan. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.

7. Nya tätningslister runt fönster och dörrar

Se till att det inte drar runt fönster och dörrar utan att du har bra tätningslister så inte luft läcker ut.

8. Snålspolande duschmunstycke

Snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen. Duschar du 5 minuter istället för 15 minskar elförbrukningen med flera hundra kilowattimmar.

9. Titta på energimärkningen när du handlar

Ska du köpa ny dammsugare, tv, kyl, tvättmaskin eller värmepump? Då hjälper energimärkningen dig att välja energismart. Märkningen finns på de flesta vitvaror, tv-apparater, lampor, värmepumpar, varmvattenberedare mm.

10. Stäng av din hemelektronik

Datorn, tv:n och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge (viloläge). En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna.

 

 

Källa: Energimyndigheten, Allmännyttan


Publicerat den 22 oktober, 2019

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!