8 tips när du handlar på nätet

Snart är det Black Friday, Cyber Monday och inte minst jul. Många företag kommer erbjuda oss varor till rabatterade priser och många köp kommer att genomföras, kanske mest på internet. Här kommer några tips om vad du bör tänka på före, under och efter ett köp på nätet.

1. Ge dig tid att kontrollera företaget

Det är lätt att förivra sig när ett smaskigt erbjudande dyker upp på nätet, men ta dig tid att kontrollera att företaget är att lita på. Är dessutom erbjudandet fenomenalt bra ska du vara extra misstänksam – låter det för bra för att vara sant är det troligtvis det.

Ta reda på lite fakta om företaget: Hittar du adress- och kontaktuppgifter på hemsidan och stämmer de? Går det att få kontakt med kundtjänst? Sök information om företaget t ex via Google, Bing eller annan sökmotor, för att se om andra konsumenter har recenserat företaget.

Leta efter trygghetsmärken (trustmarks) på hemsidan. Det kan vara en symbol eller ett märke som visar att sidan är ansluten till ett visst märkningssystem och därför ska följa vissa regler. Observera att det finns olika märkningar som innebär varierande skydd. Det är därför viktigt att kontrollera vad en märkning står för. Klicka på symbolen för att se om den leder vidare till mer information. Exempel på trygghetsmärken är ”Trygg e-handel” och ”Certifierad e-handel”.

Betala inte förrän du känner dig hyfsat säker på att företaget är seriöst.

2. Läs avtalet noga

Läs avtalsvillkoren noga. Extra viktigt är information om leveransvillkor, din ångerrätt (14 dagar inom Sverige och EU) och hur du ska göra för att reklamera. Se till att du får svar på om det angivna priset inkluderar skatter, avgifter och leveranskostnader eller inte. Handel på internet regleras av distans- och hemförsäljningslagen.

3. Håll webbläsare och insticksprogram uppdaterade

Det dyker kontinuerligt upp säkerhetsbrister i webbläsare (t ex Google Chrome) och insticksprogram (t ex Flash och Java). Därför är det viktigt att du löpande uppdaterar till senaste versioner. Äldre versioner kan ha säkerhetsbrister som angripare kan utnyttja när du exempelvis handlar något på nätet.

4. Handla inte över publika trådlösa nätverk eller publika datorer

Visst är det praktiskt att kunna shoppa när du är iväg och har lite tid över, t ex på en restaurang med gratis wi-fi. Om du använder dig av VPN (som krypterar trafiken) är det helt ok, men annars är det ingen bra idé. Någon oärlig med god teknisk kunskap och som sitter på samma nätverk, kan se dina användarnamn, lösenord och eventuellt även kreditkortsuppgifter, ifall informationen inte överförs krypterat.
Om du använder dig av en publik dator, t ex på ett bibliotek, är det heller ingen bra idé att handla då du inte vet vad som finns installerat på datorn. Webbläsaren kan lagra din information efter att du handlat och någon som kommer efter dig kan ta tillfället i akt och sätta sprätt på dina pengar.

5. Betalningen

Välj gärna det betalningssätt som du känner dig mest trygg med och undvik förskottsbetalning. Fakturabetalning är kanske den säkraste metoden då du kan kontrollera varan innan du betalar. Det kan du inte göra om du betalar via postförskott.

Kortbetalning är dock vanligaste betalningssättet. Se bara till att informationen som du lämnar inte kan läsas av någon annan än dig och företaget. Är sidan skyddad eller krypterad ser du att webbadressen inleds med ”https” i stället för ”http”. Finns det ett hänglås bredvid adressfältet i webbläsaren stödjer hemsidan en säker anslutning och är autentiserad. Det är ett skydd mot t ex avlyssning, men är ingen garanti för att innehållet på hemsidan är korrekt.

Om du skulle bli lurad när du handlat med kreditkort kan kreditföretaget hjälpa dig att få tillbaka dina pengar. Den möjligheten har du inte i samma utsträckning om du handlar med kort utan kredit.

6. Vad kan du göra när det har blivit fel?

Vad ska du göra om prylen du har beställt visar sig vara trasig eller om du av någon anledning ångrar köpet?Förhoppningsvis har du sparat all korrespondens som visar vad du och företaget har kommit överens om.

Du har i Sverige rätt att:

  • reklamera på samma sätt som när du handlar i en fysisk butik. Reklamationsrätten gäller i tre år, men ska helst utnyttjas inom två månader. Efter sex månader ligger bevisbördan hos dig som köpare.
  • kräva att det eventuella felet åtgärdas eller kräva en ny produkt.
  • ångra dig inom 14 dagar från det att du tog emot produkten. Returfrakten får du dock själv stå för. Ångerrätten omfattar dock inte alla varor. För vissa produkter, som livsmedel, flygbiljetter och tidningsprenumerationer gäller den inte. Och för andra produkter slutar ångerrätten att gälla om du bryter plomberingen.
    Ring din kommunala konsumentvägledare om du stöter på problem eller känner dig osäker.

7. Nätauktioner

Köper en vara på en nätauktion av ett företag – och inte av en privatperson – gäller samma konsumenträttsliga regler här som vid annan näthandel. Bland annat har du 14 dagars ångerrätt, förutsatt  auktionen endast sker på nätet. Tänk på att om du handlar av en privatperson gäller endast köplagen, som inte alls ger dig samma starka skydd.

8. Handel med utlandet

Fördelen med internet är att du kan sitta var som helst och köpa saker från världens alla hörn. Men se upp för förfalskningar och tänk på att varor som är tillåtna i andra länder kan vara förbjudna i Sverige.

Länderna inom EU har olika starkt konsumentskydd. Men när du e-handlar ifrån ett annat EU-land är du alltid garanterad en viss skyddsnivå, t ex har du 14 dagars ångerrätt. Mer om att handla på nätet inom EU.

Lika enkelt är det inte om du vill beställa en produkt utanför EU. Dels kanske det inte ingår någon reklamationsrätt över huvud taget, dels räknas den här typen av handel som privatimport, vilket innebär att du måste betala tullavgifter, som i sin tur varierar beroende på vilken produkt det rör sig om. Mer information om att handla på nätet utan för EU.

 

 

Källor: Råd&Rön, Hallå Konsument, Sentor


Publicerat den 14 november, 2019

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!