Dra ut sladden när åskan går

Vi får ibland frågan om fibern kan skadas vid ett blixtnedslag. Fibern i sig påverkas inte, men teknisk utrustning kopplat till elnätet kan göra det. Därför bör du dra ut strömsladden till dessa när åskan närmar sig.

Själva fibern är gjord av glas och leder inte ström och är därför inte känslig för blixtnedslag. Däremot kan den utrustning som vi har i hemmen skadas om den är ansluten till elnätet. Exempel på utrustning är fiberbox, dator, router, tv-apparat, spelkonsol och skrivare.

När du märker att åskoväder är på ingång är det därför bra att dra ut strömsladden till utrustning kopplad till elnätet. Lägg kabeln en bit ifrån uttaget, så är risken liten att elen ”hoppar” från uttag till kabel och gör skada.

Om ovädret redan är rakt över dig är det vår rekommendation att inte röra elektrisk utrustning som fortfarande är kopplat till elnätet. Slår blixten ner går kanske apparater sönder, men hellre det än att du också gör det!

Ska du resa bort är det bra att dra ut kablar i förebyggande syfte.

Om olyckan är framme och fiberboxen skadas kontaktar du vår kundservice så du kan få den utbytt. Du når dem på telefonnummer 0431-44 99 00 eller kundservice@bjarekraft.se


Publicerat den 15 juli, 2020

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!