Vad är TV? En stor skärm, ett program du ser ”när det går”? Begreppet är på väg att omdefinieras – vi gör en snabb historisk återblick, en reflektion kring framtidens TV och presenterar de olika sätt man idag kan få TV till sitt hem.

TV – en kort historik

Den första riktiga TV-sändningen brukar tillskrivas skotten John Logie Baird. 1926 sände han rörliga bilder mellan två våningsplan, och under 30- och 40-talen började TV sändas i många länder. Sveriges television startade reguljära sändningar i Sverige 1956 och sedan dess har inget varit sig likt. Få massmedier har samma förmåga att skapa opinion, engagera och samla en hel befolkning kring idrottsevenemang, melodifestivaler, världsnyheter och lördagsunderhållning. TV-försäljningen fick fart i samband med fotbolls-VM i Stockholm 1958, men det skulle dröja fram till 1969 innan vi fick vår andra kanal, TV2. Ungefär samtidigt introducerades färg-TV. I slutet av 80-talet startade Stenbecks Kinnevik TV3 och i början av 90-talet kom vår tredje marksända kanal, TV4.

TV idag

Traditionell tablå-TV är idag utsatt för konkurrens, inte bara av strömmade tjänster som Netflix, HBO och Viaplay. Många TV-kanaler har själva strömmade play-tjänster där stora delar av utbudet finns tillgängligt, åtminstone en tid efter den ursprungliga sändningen. Samtidigt finns internet med Youtube, Vimeo och andra mediers webb-TV-tjänster som lockar med nyheter och underhållning.

Den snabba utbyggnaden av bredband förändrar hur TV distribueras till konsumenten. Det är lätt att starta strömningstjänster som Netflix och Magine. Samtidigt finns det många som förlorar på dessa förändringar; kabel-TV-bolagen tappar kunder när deras lösningar inte längre behövs, fiber- och internetleverantörerna kan inte längre ta betalt för TV då det överförs i den vanliga internettrafiken.

De vanliga tablå-kanalerna kommer att fortsätta tappa tittare, även om ”lägerelds-TV:s” tid ännu inte är över. Många vill fortfarande se ”På spåret” eller ”Idol” på fredagskvällarna samtidigt som andra gör det, gärna med koll på flödet i sociala medier under tiden.

TV i framtiden?

Naturligtvis kan ingen med säkerhet säga vad som kommer att hända framöver, men att vi kommer att se förändringar är säkert. Det är troligt att strömningstjänsterna växer ännu mer, tittarna har fått smak för att kunna välja tid och plats att följa sina serier och favoritprogram. Detta kräver samtidigt bättre internetuppkopplingar, såväl mobila som fasta. För att klara de ökade överföringskraven kan antingen företagen bakom strömningstjänsterna tvingas dela med sig av sina intäkter till internetleverantörerna eller att vi får vara beredda att betala mer för våra internetabonnemang för att kompensera för de minskade intäkterna från TV-distributionen. TV-kanalerna, då främst de kommersiella kan också komma att behöva utveckla sina premium-tjänster, och hitta nya sätt att tjäna pengar på sitt innehåll.

När det gäller själva TV-apparaterna är ett nytt tekniksprång på gång. I princip alla nya TV-apparater klarar att visa full-HD, det vill säga 1920×1080 pixlar.

I kulisserna väntar Ultra High Definition, UHD. I första hand handlar det om 4K UHDTV där pixelantalet är 3840×2160 pixlar, men i Japan utvecklas även en standard för 8K (7680×4320 pixlar). Upplösningar som dessa kommer att kräva stora investeringar i bredbandsinfrastrukturen eftersom den mängd data som ska överföras kommer att öka dramatiskt. Detta tar oss tillbaka till frågeställningen innan – hur detta ska betalas? I slutänden blir det naturligtvis vi konsumenter, men ska kostnaden gå via innehållsleverantören (TV-bolag, Netflix och liknande), internetleverantören eller det lokala nätbolaget?

Olika sätt att ta emot TV

Via antenn

Marksänd digital-TV är den enklaste tekniken att ansluta sig till. Det som behövs är en TV-apparat och en antenn. De flesta av SVT:s kanaler sänds liksom TV4, TV6 och TV Finland. Koppla antennsladden till TV:ns antennuttag och sök upp kanalerna.

Om din TV-apparat är gammal kan du behöva en digitalbox som omvandlar till analoga TV-signaler och koppla till SCART- eller HDMI-kontakten. Vill du ha mer än basutbudet kan du vända dig till Boxer som hanterar cirka 40 betalkanaler.

Via kabel

Kabel-tv är vanlig i flerfamiljshus, men i vissa fall har även hela samhällen ett utbyggt kabelnät. Bland de vanligaste tjänsteleverantörerna hittar du Comhem och Canal Digital, men det finns även lokala leverantörer, exempelvis Bjäre Kraft.

Har du en av de rikstäckande kabel-TV-leverantörerna behöver du antingen en modern TV-apparat som klarar att hantera kabel-TV-signaler (DVB-C) och kanske till och med har en inbyggd plats för CA-modul, annars kopplar du en kabel-TV-box med CA-modul via HDMI- eller SCART-kontakten.

Via satellit

Satellit-TV som kräver en parabolantenn hade sin storhetstid i Sverige under 80- och 90-talen, främst när Jan Stenbeck med Viasat utmanade det svenska TV-monopolet och sände från Storbritannien. Det finns fortfarande satellit-tjänster, och enligt MMS mediamätning är andelen hushåll med satellit-tv cirka 15 % (2013).

Via fiber – RF-TV

Kabel-TV signalen kan även distribueras via fiber, som i kundens hem omvandlas till RF och därmed kan anslutas via vanlig antennkabel direkt till antennuttaget. Detta är en mycket attraktiv kombination av fiberns driftssäkerhet och kvalitet med husägarens befintliga antennuttag.

Via fiber – IP-TV

Många internet- och fiberleverantörer erbjuder IP-TV. Det innebär att TV-signalerna distribueras via samma fiberkabel som internet men i en egen dedikerad kanal/separat ström till en IP-TV-box som är ansluten till TV:n. Du behöver teckna ett abonnemang för att kunna använda tjänsten.

Över internet – strömmad TV, OTT

Med en rejäl fiberanslutning och en bra smart-TV eller en mediaspelare som (exempelvis Apple-TV) blir strömmad TV allt enklare – och vanligare. Operatörsoberoende tjänster kan även kallas ”over the top content”, vilket gör att du kan titta play-tjänster närhelst du vill, ta igen missade serier, kolla de senaste nyheterna och hyra filmer direkt över nätet. Även videotjänster som Youtube och Vimeo används allt mer för TV-tittande i mer traditionell mening och inte bara för korta klipp.

 

Ordlista

Analog TV

Det vi i första hand förknippar med de gamla ”tjocka” CRT-apparaterna. I och med att de analoga sändningarna i marknätet har den analoga tekniken tappat mark i snabb takt.

CA-modul

”Kortläsare” som gör det möjligt att ta betalt för vissa TV-kanaler. Används framför allt av kabel-och satellitleverantörer som erbjuder kanalpaket.

DVB-C

Standard för digital kabel-TV. Kräver ofta CA-modul för att få tillgång lite mer omfattande kanalpaket. En del moderna TV-apparater stöder DVB-C och har inbyggd CA-modul.

DVB-S

Standard för digital satellit-TV.

DVB-T

Standard för digital-TV via marknätet. Det enklaste sättet att få TV i hemmet. Om din TV-apparat inte stöder DVB-T behöver du en digitalbox.

HDMI

En digital ljud- och bildanslutning som finns på alla moderna TV-apparater. Den används för att koppla in Bluray-spelare, digitalboxar, mediaspelare och även datorer.

HDR

High dynamic range – bild med större dynamik, det mörka blir mörkare och det ljusa ljusare.

Must-carry

Det utbud av kanaler som en TV-leverantör måste erbjuda utan kostnad.

OLED

OLED är nästa teknik för TV-apparater efter bakgrundsbeslysta LCD-TV. OLED består av dioder som själva ger ljus och inte behöver belysas bakifrån som tidigare tekniker. Detta ger bland annat bättre dynamik – se HDR.

Smart-TV

Många moderna TV-apparater har inbyggda appar, exempelvis Netflix, Youtube och HBO. Gör det möjligt att se på strömmad TV direkt via internet. Mediaspelare som Apple-TV, Google Chromecast och liknande gör samma jobb.

SCART

En äldre analog ljud- och bildanslutning som användes för att koppla in VHS-bandspelare, DVD-spelare, digitalboxar och liknande utrustning.

Streamingtjänster, strömningstjänster

Netflix, Viaplay, HBO, SVT Play med flera är exempel på strömmad TV över internet. Det ger dig möjlighet att välja vad du vill se och när du vill se det. Vissa tjänster är kostnadsfria, andra kräver abonnemang, en del är pay-per-view. Ett annat namn för denna typ av tjänster är OTT, ”over the top content”.

Tablå-TV, linjär-TV, ”TVTV”

Sändningar av program i följd till alla samtidigt enligt en förutbestämd tablå.


Publicerat den 17 december, 2015

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!