Bjäre Kraft byter till nya elmätare

Det är Bjäre Kraft som äger den elmätare som sitter i din fastighet och under de närmaste åren kommer vi att byta ut alla 14 000 hos våra kunder. Vi påbörjar bytet till nya elmätare under 2020 och arbetet ska bli klart senast under 2024.

Varför byts elmätarna?

Regeringen har beslutat att införa nya funktionskrav på alla elmätare i Sverige, som är ett steg närmare ett smartare elnät. Kraven ska vara uppfyllda senast 1 januari 2025.

Vad innebär de nya kraven?

Den nya generationens smarta elmätare ska stödja energiomställningen och ge förutsättningar för kunderna att vara mer delaktiga och aktiva. De nya mätarna gör det möjligt att själv kunna ta del av sina mätuppgifter och därmed få tillgång till mer detaljerad information om sin energianvändning.

De nya mätarna kommer även mäta din elförbrukning per timme, kunna mäta både förbrukning och produktion från din anläggning, göra automatisk avbrottsregistrering, ge möjligheten med till- och frånkoppling av el på distans med mera.

Hur vet jag när ni ska byta min elmätare?

När det är dags att byta din elmätare så kommer du att få information av oss i din brevlåda.

Då måste någon vara hemma

Sitter din mätare inomhus eller är på annat sätt inte tillgänglig för oss, så måste någon vuxen vara hemma i samband med bytet. Vi kommer att informera dig per brev cirka 14 dagar innan bytet, med information om mätarbytet och en föreslagen tid för mätarbytet. I brevet finns information om hur du kan gå tillväga för att boka om din tid, om den inte passar.

Då behöver du inte vara hemma

Sitter din mätare utomhus eller på annat sätt är lätt tillgänglig för oss, så behöver du inte vara hemma för mätarbytet. Vi kommer att informera dig per vykort cirka 14 dagar innan bytet, med information om mätarbytet och under vilken tidsperiod din elmätare kommer att bytas.

Kan jag få en påminnelse om mätarbytet?

När du har fått ett brev från oss med en föreslagen tid för mätarbyte kan du registrera din e-post adress eller mobilnummer hos oss. information om hur du gör finns i brevet. Har du registrerat kontaktuppgift kommer vi skicka en påminnelse till dig 1-2 dagar innan den bokade tiden.

Vad händer om jag inte kan vara hemma vid bokad tid?

Om din elmätare inte är tillgänglig för oss, så ber vi dig boka om till någon av de tider som finns tillgängliga för ditt område. Finns det inte någon tid som passar så kan du be någon granne, släkting eller vän vara på plats vid föreslagen eller ombokad tid.

Hur går mätarbytet till?

Arbetet med att byta elmätare kommer att utföras av elmontörer från Bjäre Kraft. Samtliga montörer ska legitimera sig med ID-handling från Bjäre Kraft.

Själva mätarbytet tar ca 10-20 minuter och under mätarbytet så kommer din anläggning att vara spänningslös. Det är bra om du själv drar ut kontakterna till eventuell känslig utrustning innan bytet.

I samband med mätarbytet så kommer vår montör att fotografera mätaren som ska bytas och den nya mätaren efter uppsättning, för att säkerställa att rätt mätare och rätt mätarställningar registreras i våra system.

Hur får jag information efter mätarbytet?

Efter mätarbytet är genomfört så kommer vi att bekräfta bytet till dig. Bekräftelsen innehåller information om när bytet utförts, samt information och mätarställningar för den nermonterade respektive den uppsatta mätaren. I bekräftelsen finns också en länk till den här sidan med mer information om mätarbytet.

Har du registrerat en e-postadress eller ett mobilnummer, så kommer du att få bekräftelse på utfört mätarbyte via vald kanal. Har du inte registrerat varken e-postadress eller mobilnummer så kommer du att få bekräftelsen per vykort.

Är det något som jag ska tänka på?

Tänk på att mätarplatsen måste vara tillgänglig för vår mätartekniker. För att underlätta för bytet är det bra om du ser till att det inte står några föremål eller hinder framför elskåpet/elmätaren.

Som anläggningsägare är det din skyldighet att ge oss tillträde för mätarbyte och vi är tacksamma om den överenskomna tiden och tillgängligheten respekteras, för då kommer bytet gå snabbt och enkelt för både dig och oss.

Kostar mätarbytet något?

Nej, mätarbytet kostar inte dig som kund något.

Hur fungerar de nya elmätarna?

Den stora nyttan för dig som kund är till exempel:

  • Din förbrukning mäts per timme.
  • Du kan se mer detaljerad förbrukning per fas.
  • Vi kan tillkoppla och frånkoppla din el på distans.
  • Vi inte behöver byta elmätare om du sätter upp en solcellsanläggning på ditt tak.
  • Du kan koppla på en egen utrustning för att följa din elförbrukning i realtid.

Här kan du läsa mer om hur din nya elmätare fungerar.

Förändras min faktura?

Nej, din faktura kommer att se ut som tidigare. På första fakturan efter mätarbytet kan du se att bytet är genomfört.

Kan jag se min förbrukning per timme någonstans?

Ja, någon dag efter mätarbytet kan du på ”Mina sidor” se din förbrukning bakåt till datumet för mätarbytet.

Vart vänder jag mig om jag har fler frågor?

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så är du alltid välkommen att kontakta vår kundservice på e-post kundservice@bjarekraft.se eller per telefon 0431-44 99 00.

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!