De flesta av oss älskar våra oumbärliga elprylar. Däremot brukar vi inte tycka att sladdarna är lika roliga. Drygt en tredjedel av svenskarna irriteras av sladdar i hemmet, enligt senaste Elmätaren, Svensk Energis återkommande konsumentbarometer. Undersökningen visar också att en majoritet, 53 procent, vill ha hjälp att hitta lösningar för sina sladdar. Därför har vi låtit inredaren Andrea Brodin ta fram några bra tips.

– Vi vet hur stor nytta elen bidrar till, inte minst i hemmet. Många längtar efter det sladdlösa hemmet, men där är vi inte riktigt än. Tillsammans med Andrea Brodin vill vi därför visa att sladdarna kan bli en källa till inspiration, i stället för irritation, säger Malin Thorsén, projektledare för Svensk Energis satsning Ladda Sverige.

– Det finns ganska mycket du kan göra själv för att få bort sladdhärvorna hemma, säger inredningsexperten Andrea Brodin Engsäll, som är känd bland annat från TV4 Nyhetsmorgon och som bloggare på Amelias webbplats.

500x282-Andrea-Brodin

 

Andreas kreativa och smarta sladdtips.

Sladdar syns alltid

Tro inte att sladdarna inte syns. Sladdar syns alltid så antingen försöker du dölja dem eller så jobbar du med sladdarna och försöker få det att se prydligt, coolt, kul eller inspirerande ut. Det är bättre att sladdarna hänger ihop än flera sladdar överallt, till exempel kring tv:n.

Planera eluttagen

Om du har möjlighet att vara med från början när eldragningarna görs så planera elschemat noga. Då kan du dra sladdar i väggen eller golvet och få eluttag precis där du behöver dem. Var noga med säkerheten. Jordade uttag, hela kablar och kontakter. Uttag som inte används kan du sätta pluggar för om det finns småbarn. Kom ihåg att sätta uttag vid fönstret för julstjärnan!

Sladden kan bli en kul detalj

Jobba med sladden, inte mot. Kan den bli en kul detalj i inredningen? Alla sladdar går inte att gömma, men kreativa sätt kan få sladden att bli en kul inrednings­detalj. Andra sladdar, som i tv-miljö eller kring skriv­bordet vill du helst inte se, så där är det bättre att lägga fokus på smarta sätt att få dem mindre synliga. Helt sladdlöst är svårt att få till.

Göm sladden längs bordet

Göm lampans sladd längs med bordskanten till ­exempel. Använd dubbelhäftande tejp eller små fästnubb för sladd (om du har träben).

Observera! Kom ihåg att en sladd aldrig är en leksak. Tänk också på att använda rätt sladd för rätt ändamål, och att inte koppla in för många sladdar till ett och samma uttag. Det kan göra att sladden blir för varm. Linda heller inga sladdar kring tilloppsrör till element. Värmen kan göra att isoleringen i sladden torkar, vilket kan göra den strömförande. På grund av värmeutvecklingen är det också säkrast att inte ha flera USB-laddare i samma sladdbox (som den på bilden nedan), även om det kanske ser fint ut.

500x282-Sladdgomma

Sladdfakta från Elmätaren:

  • Drygt en tredjedel, 37 %, irriteras av sladdar i hemmet.
  • 41 procent av dem som irriteras tycker att synliga sladdar är det som stör mest.
  • En majoritet av de tillfrågade, 53 %, skulle vilja ha hjälp att hitta lösningar för sladdarna i hemmet.
  • Tre femtedelar, 59 %, längtar efter det sladdlösa hemmet.
  • Sladdar är det största irritationsmomentet för alla målgrupper när det gäller elektronik i hemmet.

Undersökningen gjordes 2015 varför det inte längre är säkert att siffrorna är aktuella.

 

Källa: Svensk Energi

 


Publicerat den 4 mars, 2016

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!