Fem enkla tips på hur du minska din elförbrukning

Under rådande virustider jobbar fler och fler människor hemifrån. Arbete i hemmet kan troligtvis innebära en ökad elförbrukning – vilket i sin tur påverkar den personliga ekonomin. Vi har samlat fem enkla tips för dig som vill minska din elförbrukning undertiden du sköter ditt arbete. Vet du till exempel att du kan minska energianvändningen 5 % om du sänker temperaturen hemma med bara en grad? 

1. Stäng av din hemelektronik

Datorn, tv:n och annan elektronik använder energi även när de står i standby-läge (viloläge). Ca 10 % av ett hushålls totala elförbrukning går till apparater i standby-läge. En del apparater drar nästan lika mycket ström när de står i standby och inte används, som när de är påslagna. För några år sedan uppskattades standby-förbrukningen i Sverige till ett genomsnitt 400 kilowattimmar om året per hushåll – Det är ganska stora summor per år.

2. Använd diskmaskin och koppla in kallvattnet

När du handdiskar går det åt mycket mer energi än när du diskar i maskin. Anledningen är att man använder mycket mer varmvatten när man diskar för hand. Fyll diskmaskinen innan du startar den och koppla in kallvatten till maskinen. Då värmer diskmaskinen själv upp vattnet när den diskar men sköljer i kallt vatten. I och med det sistnämnda kan du spara upp till 30 % energi jämfört med om maskinen kopplas till varmvattnet.

3. Dra ur laddare

Så länge laddaren till dina elektriska apparater sitter kvar i eluttaget drar den ström – dra därför ur kontakten när den inte används. Inte nog med att alla oanvända laddare drar ström i onödan, de är även en vanlig orsak till bränder i hemmet. 

4. Använd vattenkokare och mikrovågsugn

Använd vattenkokaren till annat än te och kaffe. Till exempel kan du använda den när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller pastan. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.

Idag används micron flitigt i våra hem och ännu mer om du arbetar hemifrån. Vid uppvärmning av färdiglagade rätter samt tillagning av mindre matportioner är mikrovågsugnen ett väldigt bra alternativ. Använd dock inte defrostfunktionen – ur energisynpunkt är det bättre om maten på samma sätt tinas i kylen.

5. Släck lampor och använd gardiner/persienner

När du sitter hemma arbetar du troligtvis på ett ställe, det är därför onödigt att ha lampor tända i övriga rum. När arbetsdagen är slut och det är dags för att sova – se då till att dra för gardinerna eller dra ner persiennerna. På så sätt behåller du värmen i rummet, som annars skulle försvinna ut genom fönstret.

 

 

 

 

 

Källa: Energimyndigheten, Allmännyttan


Publicerat den 26 mars, 2020

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!