Ida Hagedorn har hittat rätt som elingenjör på Bjäre Kraft

 

Ida Hagedorn (f d Maltesson), 28 år, blev färdig elingenjör i maj 2017. Vägen dit var inte spikrak, men efter en tid på Bjäre Kraft vet Ida att hon har hittat ett spännande och utvecklande jobb.

Ida Hagedorn – elektriker på Bjäre

Ida Hagedorn är uppvuxen på en gård i Vegalt, som ligger mellan Ramsjö och Mäsinge på Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Med en mamma som är förskolelärare och en pappa som är begravningsentreprenör kom inte intresset för el naturligt under uppväxten. Det var istället slumpen som gjorde att hon hamnade i elbranschen.

När det var dags för prao i högstadiet hamnade Ida hos företaget Eltjänst, trots att hon helst av allt ville praktisera som sjukgymnast. Med praktiken gjorde så gott intryck att hon senare valde Elprogrammet på gymnasieskolan i Ängelholm! Idas storebror gick redan på byggprogrammet, vilket också inspirerade henne att välja en mer praktisk utbildning.

Efter studentexamen fick Ida jobb som installationselektriker på Eltjänst i Västra Karup och stannade där i fyra år.

Fotboll ledde till karriärsbyte

Elingenjör Ida Hagedorn, Bjäre Kraft
Elingenjör Ida Hagedorn, Bjäre Kraft

Under uppväxten tillbringade Ida en stor del av sin fritid på fotbollsplanen. Redan vid 5 års ålder gjorde hon sin första träning i Västra Karups IF. Fotbollen var en stor del av Idas liv tills hon i övre tonåren fick problem med sina knän. Efter många års uppehåll försöker hon nu spela fotboll igen, men denna gång i Hjärnarps damlag. Men förstörda knän har också gett konsekvenser i arbetslivet:

– Jag jobbade som installationselektriker i fyra år tills det stod klart att mina knän inte klarade mer. Därför valde jag att söka mig vidare, berättar Ida.

Hösten 2015 började Ida läsa till elingenjör med inriktning elkonstruktion på Yrkeshögskolan Syd i Hässleholm.

– Det är en bred utbildning som ska ge möjlighet till arbete inom flera verksamheter med olika inriktningar; Det kan gälla elinstallationer i hus, eldistribution och andra arbeten med låg- och högspänningsrelaterade anläggningar, säger Ida.

Under utbildningen gjorde Ida praktik på Bjäre Kraft och fick dessutom sommarjobb på avdelningen för elnät. Under den senare delen av studietiden kombinerade Ida läsandet med en del jobb hos Bjäre Kraft. Ida behövde med andra ord
aldrig vara orolig för att stå utan jobb efter studietiden,
hon fick direkt fast tjänst hos Bjäre Kraft.

Arbetet på Bjäre Kraft

På Bjäre Kraft har Ida flera olika arbetsuppgifter t ex att planera och utveckla elnätet, göra förstärkningar, räkna på nya områden (t ex när nya bostadsområden byggs) och nyanslutningar. Hon hjälper även till med mätinsamling, d v s avläsning av kundernas elförbrukning som faktureras. Uppgifterna kan även ligga till grund för hur nätet ska utvecklas framöver.  En annat jobb är att utföra ledningsanvisningar, dvs att på karta markera var Bjäre Kraft har kablar nedgrävda. Dessa görs inför grävarbeten så att inte kablar grävs av utav misstag.

Ida tycker att hon har mycket kvar att lära sig om elkraft.

Ida Hagedorn och Anders Fredriksson på Bjäre Kraft
Ida Hagedorn med kollega Anders Fredriksson.

– Jag kan lära mig mycket genom att läsa böcker, men inget slår att lära av dem som jobbar i elnätet. På Bjäre Kraft är de kunniga och villiga att lära ut. De kollegor som har varit med länge är måna om att föra vidare sin kunskap, så att det finns någon som tar över när de längre fram går i pension. De lär upp mig och andra för att trygga framtiden, berättar Ida.

Tjejerna är på frammarsch

Både under gymnasie- och högskolan var Ida ensam tjej under större delen av utbildningen.

– Vi var två tjejer i början av båda utbildningarna, men de andra hoppade snart av och jag blev ensam kvar. Det fungerade bra, men det hade förstås varit roligt om det var fler tjejer. Men det blir allt fler tjejer i el- och fiberbranschen. På Bjäre Kraft finns t ex Linda Bondesson som är el- och fibermontör och Sofie Johansson som är leveransplanerare för fiber, säger Ida.

Framtiden är spännande

Ida menar att det framöver kommer hända mycket inom elbranschen, vilket kommer göra hennes arbete än mer roligt.

– Elbilar, solceller och smarta nät* är exempel på att branschen förändras hela tiden. Det kräver att man håller sig uppdaterad. Det som var nytt för 10 år sedan är gammalt idag och utvecklingen tycker jag är spännande, säger Ida.

Numera bor Ida med sin man Jens i Margretetorp. Där har de ett gammalt renoverat torp som de delar med hunden Nora och katten Sven.

 

*Smarta elnät är elektriska energisystem som utnyttjar informations- och styrteknik, distribuerad databehandling samt tillhörande givare och manöverorgan för att integrera beteenden och handlingar hos användare och andra intressenter samt att effektivt tillhandahålla en hållbar, ekonomisk och tillförlitlig elförsörjning. (Källa: Wikipedia)


Publicerat den 29 september, 2017

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!