Jobba hemifrån utan att bli galen

Vi är många som jobbar hemifrån för att om möjligt minska spridningen av coronavirus. Vi slipper exponeras för smittorisker i kollektivtrafiken och på jobbet. Dessutom minskar risken att smitta andra.

Med en dator, mobiltelefon och internetuppkoppling kan många arbetsuppgifter skötas hemifrån. Dessutom har många möjlighet till videokonferenser och andra tekniska lösningar och då är inte nödvändigt att gå till arbetsplatsen, åtminstone inte på kort sikt. Detta gäller förstås inte alla yrken.

– På Bjäre Kraft jobbar en del hemifrån då vi antingen själva eller våra familjemedlemmar har varit sjuka. Därutöver har vi på vissa avdelningar infört ett slags tvåskift där ena laget arbetar hemifrån i två veckor, medan det andra jobbar på kontoret,  varefter de skriftar. Det gäller avdelningar som ser till att hålla våra el- och bredbandsnät igång och som har uppgifter som är möjliga att sköta på distans, berättar Alexander Jansson, vd på Bjäre Kraft.

Men alla har inte möjlighet att jobba hemifrån i dessa tider – varken på Bjäre Kraft eller på andra företag. Ett stort tack till alla er som är där ute och fortsätter hålla samhället igång genom att vara fysiskt på plats såväl inom vården, skolan som el- och bredbandsförsörjningen.

Här är tips till dig som jobbar eller studerar hemifrån

1. Gör dina vanliga morgonrutiner

Klä på dig och gör det du brukar, som om du skulle gå till jobbet. Att jobba i pyjamas är ett stort hot mot produktivitet och kreativitet. Dessutom brukar distansarbete i regel betyda fler videomöten och då vill du, om inte förr, vara påklädd.

2. Promenera ”till och från” jobbet

Att ta en sväng runt kvarteret är både nyttigt och ett bra sätt att markera start och avslut på arbetsdagen. Du kanske till och med hinner ta en liten nypa luft på lunchen?

3. Ha en tydlig arbetsplats

Det är ingen bra idé att jobba halvliggande i soffan. Ordna ett jobbutrymme, för det hjälper dig att skilja på när du jobbar och när du är ledig. Har du inte redan ett arbetsrum kan ett städat köksbord vara ett bra alternativ. Finns det andra familjemedlemmar hemma behöver de veta att du behöver arbetsro.

4. Tänk på hur du sitter och står

Hemma har vi inte alltid förberett med en bra arbetsmiljö. Om möjligt kan du se till att du får hem bra utrustning. Tänk på att sitta rätt så du inte får ont i kroppen. Det är också viktigt att du rör dig emellanåt. En kollega på Bjäre Kraft passar på att resa sig och gå en sväng under telefonsamtal som inte kräver tillgång till datorn.

5. Rutiner är viktiga

Strukturera dagen: Gör gärna en en lista med vad du ska hinna med under dagen och bocka av vartefter du blir klar.

Det är också lätt att glömma att ta lunch och pauser när man jobbar hemma. Ett tips är att ha matlåda förberedd eller spara rester från gårdagens middag, som du snabbt kan värma när det är dags för lunch. Har du lätt för att glömma tiden kan du göra som en Bjäre Kraft:are som har som rutin att sätta alarm för att inte missa att äta.

När du går och hämta dagens sjuttonde kaffekopp kan du göra som en av våra distansarbetande it-tekniker, som passar på att gå ut och hämta posten. Viktigt är förstås också att hålla dina pauser lagom långa…

6. Glöm inte ha kontinuerlig kontakt med dina arbetskamrater

Kolla mailen, var online på jobbets chatt och se till att du har telefonens ljud påslaget. Se till att vara tillgänglig även när du är hemma. Och saknar du rösten av en kollega – ring!

7. Är du inte ensam hemma?

Nu blir det knivigare. Sätt sambo, om möjligt, i annat rum. Då stör ni inte varandra och kanske till och med hinner börja sakna varandra. Annars kanske brusreducerande hörlurar kan vara en kompromiss.
Med barn hemma är det förstås värre. För större barn kan det fungera med att sätta gränser och gå igenom vad som gäller. Är barnen mindre är det svårt att bara stänga in sig. Risken finns alltid att videomötet urartar som för Robert Kelly, professorn som blev viral efter att hans barn kraschade en livesänd intervju i BBC.

 

8. Se det positiva!

Njut av att transporten till och från jobbet är 0 minuter!

Och när du stänger ”kontoret” fredag eftermiddag kan du passa på att ”fira fredag” lite extra med någon god middag (måste inte vara tacos) och njuta av favoritvinet/-läsken och kanske spela en runda brädspel med barnen.

Och sist: Risken för att du smittar andra eller själv blir smittad är betydligt mindre när du jobbar hemifrån.


Publicerat den 1 april, 2020

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!