Reservkraft hjälper mjölkbönder

När någon pratar om Bjäre Kraft tänker du nog i första hand på el, bredband och fiberutbyggnad. Men vi erbjuder även några andra tjänster, t ex hanterar vi reservkraftaggregat åt lantbrukare.

Ingen klarar sig särskilt länge utan el, men det finns de som är mer känsliga än andra. Lantbrukare med djur behöver ha möjlighet att få igång elen relativt snabbt, då djuren behöver vatten, foder. När det gäller kossor behöver de även bli mjölkade regelbundet. Därför har ett antal bönder på Bjärehalvön avtal med Bjäre Kraft om att hålla ett reservkraftaggregat, en generator, i skick som kan hämtas och kopplas in på gården vid längre strömavbrott.

Kontroll av reservaggregat

Generatorerna testas en gång om året på gården och lantbrukaren får då möjlighet att öva på att koppla in generatorn och se att den fungerar ihop med hens anläggning. Idag är det Bo Silwer och sonen Carl Johan som står på tur för att få sin hyrda generator testad. Danne Nilsson och Bobbo Johansson från Bjäre Kraft kommer med generatorn på ett släp. Silwers gård uppgraderar i år till en större generator då lantbruket kräver allt mer kapacitet, bland annat har gården en robot som sköter mjölkningen av korna.

På gården kopplas generatorn till en av gårdens traktorer, som ska driva generatorn under strömavbrottet. Därefter kopplas generatorn till en reservkraftsomkopplare, som sitter i anslutning till gårdens elskåp. Danne och Bobbo kontrollerar rotationen på generatorn, eftersom den är ny. Och i detta fall behöver rotationen vändas, annars hade t ex gårdens fläktar börjat gå på fel håll. När traktorn är igång och generatorn producerar el till gården kontrollerar montörerna från Bjäre Kraft att spänning och frekvens är rätt. När de ser att allt fungerar som det ska kan generatorn kopplas bort igen och ordinarie elnät kopplas på. Allt kommer igång igen som det ska och Silwers kossor kan åter gå in i fållan hos roboten och bli mjölkade.

Carl Johan Silwer tar traktorn och lyfter tillbaka generatorn på Bjäre Kraft-släpet och Bobbo och Danne kör den tillbaka till vår anläggning i Förslöv. Förhoppningsvis får den stå oanvänd till nästa år då det ska testas igen.

Test av reservaggregat på Silwers gård i Hånarp

 


Publicerat den 14 mars, 2019

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!