Solceller på plats i Torekov

Vi fortsätter vår solenergisatsning – att utreda på vilket sätt vi bäst kan erbjuda våra kunder solcellspaket med helhetslösning. I dagarna har vi installerat solpaneler på en fastighet i Torekov.

Bjäre Kraft solpaneler i Torekov.Efter solpaneler på ICA Vågen i Vejbystrand och gården i Vejby som vi har berättat om, var det i veckan dags att driftsätta vårt senaste pilotprojekt i Torekov.  Denna gång handlar det om Paul Bengtssons och Barbro Sveninges boningshus samt två mindre stugor på tomten. Totalt består anläggningen av 47 stycken solpaneler som förväntas producera ca 14 500 kWh per år. Det intressanta med denna anläggning är att den har paneler i tre olika väderstreck och plockar på så sätt upp solstrålar från soluppgång till solnedgång.

Till solcellsanläggningen finns en app som gör att Paul och Barbro enkelt kan följa hur mycket förnybar el de producerar i realtid. De kan även se hur mycket de har producerat olika dagar och hur mycket sol det har App till solpaneler Torekov.varit. Till exempel kan de enkelt se hur många mil med elbilen deras egen el skulle räcka och hålla koll på att alla paneler fungerar som de ska.

Städa och tvätta gör gärna Paul och Barbro på dagtid, för då använder de sin egenproducerade el. Denna el blir mest lönsam att använda, då de slipper betala energiskatt och moms. Eventuellt överskott som inte används av hushållet matas ut på elnätet och köps av Bjäre Kraft.

Ett par frågor om solceller

Krävs det bygglov för solceller?

Sedan den 1 augusti 2018 behöver inte solcellspaneler som monteras i hustakets riktning och form något bygglov. Källa: Boverket

Är det många som skaffar solceller i Sverige?

Vid 2018 års slut fanns det 25 486 solcellsanläggningar i Sverige. Det är en ökning med 67 % sedan 2017. I Skåne fanns det vid samma tid 3 577 stycken, vilket är en ökning med 73 % sedan året innan. Källa: SCB


Publicerat den 4 april, 2019

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!