Båstads Kammarmusikförening

Båstads Kammarmusikförening såg dagens ljus 1992. Tanken bakom föreningen var, och är till största delen fortfarande, att arrangera en årlig festival med kammarmusik i Båstad. Idén och initiativet kom från oboisten och i Båstad sommarboende Helen Jahren. Med det stora kontaktnät Helen hade i den svenska och europeiska musikvärlden var det många som såg möjligheterna i hennes engagemang. Sagt och gjort, med hjälp av Båstad kommun, privata sponsorer och mycket frivilligt arbete ville man förverkliga idén. Och som man gjorde det!

Festivalen blev en omedelbar succé och publiken har vuxit år efter år. 2017 fick Båstad Kammarmusikfestival pris som en av de mest trendsättande festivalerna i Europa. Priset delas ut av EFFE (Europe for Festivales – Festivales for Europe). Konkurrensen är stenhård och man tävlar mot över 700 festivaler i 31 olika länder.

–      Våra ledord är kvalitet och generositet, med lokal förankring. Vi försöker leva upp till detta på olika sätt. Bland annat kommer alla upp till 18 år in gratis på festivalen och vi planerar även att bjuda alla elever i Båstad kommun på kammarmusikkonsert. Får vi pengar över har vi även sagt att vi ska köpa instrument som vi ska låna ut till elever på musikskolan i Båstad. Det är ett litet pussel att få ihop budgeten och varje bidrag är viktigt. Vi är 70 personer som jobbar ideellt med detta och att lokala företag stödjer oss tycker jag visar att vi är accepterade och ett tillskott för utvecklingen av bygden.

Gert-Håkan Eriksson, ledamot i Båstads Kammarmusikförening

 

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!