Lukas Hökenberg, Endgame. FiberreklamNätverkare

Att bygga nätverk är mitt stora intresse, både digitala och mänskliga. Jag som tycker så heter Lucas Hökerberg och jag är ordförande för den ideella föreningen End Game. Vår förening anordnar så kallade Lan, eller Lan Events, tre gånger om året. Lan står för ”local area network” och vad vi gör är att vi kopplar ihop en hel massa datorer i ett nätverk och anordnar turneringar i datorspel.

Nät till nätverkaren

Våra två första Lan-event hade vi i Förslöv. En gång på Ungdomens hus och en gång på Bygdegården. Till bygdegården kom det omkring 80 personen släpandes på sina datorer. Vid de tillfällena sponsrade Bjäre Kraft oss med bredbandet. Det krävs rätt mycket i kablarna för att så många ska kunna spela samtidigt.

Senaste gången var i höstas då vi hade ett ”Halloween-lan”. Då var vi i den gamla OnOff-butiken i Ängelholm. Dit kom det drygt 100 personer som i tre dagar tillbringade tid tillsammans framför datorerna istället för att sitta hemma. Och det blev verkligen lyckat.

Fiberlösa

Innan vi kunde köra eventet hade vi dock en del att stå i. Lokalen som vi skulle vara i, den gamla OnOff-butiken alltså, hade ytan och tillräckligt med eluttag, men ingen fiber. ADSL-uppkopplingar via telejacket kommer oftast upp i 24Mbit och är man då 100 personer får varje spelare 0,24 Mbit, vilket är på tok för lite. Vissa kan erbjuda 60Mbit men även det är alldeles för lite. Fiberkablar är en förutsättning helt enkelt.

Kraftsamling

Då tog vi kontakt med Bjäre Kraft och förklarade problemet. Vi kände personer där sedan tidigare och de hade ju redan innan varit vänliga nog att leverera internet gratis till oss via fiber. De satte genast igång med att få fram en offert på vad det skulle kosta att gräva ned en fiberkabel. Summan landade på 60 000 kronor och några sådana pengar har ju inte vår förening.

Bjäre Kraft och fastighetsägaren tog tag i det och det slutade med att End Game betalade 5000:-, Bjäre Kraft sponsrade med 20 000:- och fastighetsägaren betalade resten. Utan den hjälpen, från båda hållen, hade vi kunnat lägga ned.

Och inte nog med det. Bjäre Kraft lånade även ut alla switchar som vi behövde. Med dem kopplar man samman de olika datorerna i nätverket så att alla kommer åt internet.

500Mbit rakt in i Lanet

När fiberkabeln var nedgrävd och kopplad till lokalen öppnade Bjäre Kraft fiberkranen och sponsrade eventet med hela 500Mbit. Jag tittade ibland till hur mycket vi använde och som mest blev det 300Mbit. Det innebär att vi inte hade några som helst störningar under tre dagars intensivt spelande. Helt fantastisk!

Med känsla för det lokala

Jag är helt övertygad om att inget annat företag hade gjort det som Bjäre Kraft gjorde. De tjänar inga som helst pengar på det. Självklart är det bra PR, men först och främst tror jag att det har med den lokala förankringen att göra. De som arbetar på Bjäre Kraft bor och lever ju här i trakterna. Jag känner flera stycken. Dessutom är det ju medlemmarna, alla de som får el från Bjäre Krafts nät, som äger företaget.

Och frågar du mig så vill jag bestämt hävda att Bjäre Kraft vill ha en stark förankring till trakten och hjälpa till där det går. I exemplet med End Game tycker jag Bjäre Kraft visar att det inte handlar om vi och dom, utan om vi tillsammans.

Kan du få fiber?

Sök och du får veta om det finns fiber på just din adress. Om det inte gör det, anmäl ditt intresse, så hör vi av oss när det är dags!

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!