Anders Jönson Lönnehässle, nöjd fiberkund.

20 minuter till glesbygden

Jag heter Anders Jönsson och jag är en modernare person än jag först trodde. För några år sedan köpte jag och min fru ett torp i Brekille, 20 minuter från Ängelholm. Där skulle vi rulla tummarna och ha det gott. Ingen telefon, mobil var det inte tal om mitt ute i ingenstans, och inget internet. Hur skönt som helst, ett tag. Snart insåg vi att det vi först ville komma undan helt plötsligt var något som vi påtagligt saknade. Vi fanns ju knappt på kartan. Då skaffade vi en antennförstärkare så att vi kunde använda mobilen där ute. Sedan är det ju inte helt fel att kunna jobba lite i det natursköna området. Men för det krävs en bra internetuppkoppling.

Och ändå, världen är bra liten

I den vevan började Eon gräva ned elledningar i området. Det är ju som bekant bäst att smida medan järnet är varm. Om de nu ändå ska gräva kan de ju lägga ner fiberkabel samtidigt. Visst, det var ju inte så stor risk att något företag skulle få för sig att göra det mitt ute i skogen, men jag tog i alla fall kontakt med Bjäre Kraft.

Och gissa om min förvåning, där fick jag prata med en person som jag känner! Men det är väl så, i små samhällen, att chansen är större att man är bekant med personer på de mest skilda ställen. Det visade sig att de höll på med ett projekt borta i Össjö och att de kanske kunde koppla på oss med det.

Lobbyism på gräsrotsnivå

Vi insåg förstås att det inte skulle bli gratis och att vi behövde få fler i grannskapet med oss. Så det var bara att börja knacka dörr. Med energi och övertygelse lyckades vi starta en förening, Lönnhässle – Brekille fibernät ekonomisk förening, med 23 privatpersoner och sju företag som medlemmar. Inte så illa i ute i skogen. Bjäre Kraft lade i högsta växeln och fiberkabeln var nedlagd innan Eon hade grävt igen. I skrivande stund ligger kabeln i en egen liten värld och väntar på steg två, när den ska kopplas samman med Össjö-projektet.

Positivt från början

Det jag uppskattar mest är det engagemang jag möttes av på Bjäre Kraft. De var på från första samtalet och ville verkligen hjälpa till att lösa frågan. Och när det såg att det fanns en möjlighet var det ingen tvekan.

Men engagemanget slutade inte där. Bjäre Kraft har hjälpt oss med alla ansökningar. De har tagit fram och fyllt i blanketter så att vår förening har kunnat söka finansiellt stöd från olika myndigheter och instanser. Det hade vi aldrig någonsin rett ut själva.

Verkar för bygden

Min erfarenhet har övertygat mig om att Bjäre Kraft är engagerad i och bryr sig om vad som händer i bygden. De är de enda som tar sig an de vita fälten på kartan med vetskapen att de inte kommer att tjäna några pengar på det, åtminstone inte under den närmaste tiden. Det finns en långsiktighet i deras sätt att se på den lilla plätt i världen som de själva är en del av.

Trots att det bara är 20 minuter till Ängelholm är detta glesbygd, och om ingen engagerar sig och vill skapa de rätta förutsättningarna kommer det med all säkerhet att bli en utflyttningsbygd. Därför vill jag gärna tro att den vilja som vi och våra grannar visade hade del i och övertygade Bjäre Kraft om att vi var värda att satsa på.

Kan du få fiber?

Sök och du får veta om det finns fiber på just din adress. Om det inte gör det, anmäl ditt intresse, så hör vi av oss när det är dags!

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!