Strömavbrott. Hur felsöker jag?

Om du drabbas av strömavbrott och bor nära andra kan du kontrollera om belysningen fungerar i trapphus, hos grannar eller ute på gatan. Är det mörkt där också ska du surfa till nätägarens* hemsida och se efter om det finns något driftmeddelande. Står inget där kan du slå en signal. Om strömavbrottet däremot verkar vara bara hos dig, finns det en del som du kan göra för att felsöka och eventuellt också åtgärda. Rekommendationerna nedan gäller dig som är ansluten till Bjäre Krafts elnät – andra nätägare kan ha andra rutiner.

Delar av huset är strömlöst

1. Kontrollera din elcental. Har en säkring löst ut?

a. Om säkring har löst ut ska du prova att slå till den igen alternativt byta säkring. Om säkringarna i din central är hela kan det vara en huvudsäkring som löst ut. Prova att byta säkring. Centralen kan även vara uppdelad med flera jordfelsbrytare vilket kan innebära att endast delar av huset är strömlöst, se info nedan för att felsöka på jordfelsbrytare.

b. Om ingen säkring har löst ut ska du kontakta Bjäre Krafts beredskap och vara beredd att titta på din elmätare. Genom att berätta vad som står i elmätarens display kan vi utesluta om felet är i din anläggning eller vår. Vid fel i din egen anläggning kontaktar du en elektriker för felsökning annars skickar vi ut personal för åtgärd.

2. Löser säkringen ut igen?

Hur felsöker jag vid strömavbrott?
Tvättmaskin, diskmaskin, kaffebryggare och ångstrykjärn löser gärna ut jordfelsbrytare, för el och vatten ingen bra kombination.

Om säkring löser ut igen (grupp- eller huvudsäkring) kan det vara överbelastning. Kontrollera om du har många strömkrävande prylar igång samtidigt (t ex ugn, spis, mikrovågsugn, disk- och tvättmaskin, torktumlare). Stäng av dessa och testa igen. Om säkringen utlöser igen ska du kontakta elektriker som hjälper dig.

Hela huset är strömlöst

1. Kontrollera jordfelsbrytaren.

Jordfelsbrytaren är oftast placerad i eller vid din elcentral.

a. Har den löst ut står brytaren på 0. Prova att aktivera den till läge 1. Ofta är den lite trög, så du  kan få ta i.

b. Om jordfelsbrytaren inte har löst, se punkt 3.

2. Jordfelsbrytaren löser ut igen

Om jordfelsbrytaren löser ut direkt efter tillslag finns ett bestående fel. Slå ifrån automatsäkringar eller lossa gängsäkringarna  i den aktuella elcentralen. Slå till jordfelsbrytaren igen. Återställ därefter en säkring i taget till dess att jordfelsbrytaren löser ut igen. Felet är nu lokaliserat till den säkring som sist återställdes. Låt denna säkring var från och slå därefter till alla övriga säkringar och slå sedan till jordfelsbrytaren. Nu har du ström på hela din anläggning förutom den säkring du har frånkopplad som det finns ett jordfel på.

Fundera vad som finns anslutet till denna säkring som har ett bestående jordfel. Ofta finns problemen utomhus, men även anslutna föremål eller uttag inomhus kan ställa till det. Den vanligaste orsaken till att våra kunder har denna typ avbrott är att de har kopplat in t ex en ljusslinga eller en motorvärmare och att en skarvsladd sedan har blivit fuktig. Skydda dina skarvsladdar utomhus med skyddsboxar. När du har kopplat ur föremålet du misstänker har blivit fuktigt eller verkar vara trasigt kan du prova att återställa jordfelsbrytaren igen. Om du inte kommer på någon orsak till att jordfelsbrytaren löst ut bör du kontakta en elektriker för att felsöka.

3. Fortfarande strömlöst hus

a. Surfa till Bjäre Krafts hemsida (med mobiltelefon) och kontrollera om det finns avbrottsinformation. Är det avbrott är det bara att avvakta och följa rapporteringen på hemsidan.

b. Om du inte hittar ett meddelande som förklarar ditt strömavbrott ska du kontakta oss på Bjäre Kraft, som kontrollerar att du har el fram till din fastighet. Om det finns ström fram till din fastighet, men huset ändå är utan, ska du anlita en elektriker som tar reda på vad som är fel och som åtgärdar det. Ligger felet utanför din fastighet skickar vi ut personal.

 

Här hittar du information om vad du ska göra vid längre avbrott.

 

* Elnätsägare i Båstads kommun är till största delen Bjäre Kraft (+Vejbystrand). I Ängelholms kommun är till största delen Öresundskraft. De flesta i Klippans kommun har Kraftringen som nätägare och när det gäller Åstorp kan det vara Kraftringen, Öresundskraft eller E.On. Nätområdena följer inte kommungränser. Är du osäker kan du kontrollera din faktura.


Publicerat den 13 december, 2019

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!