Strömavbrott på Bjäre i midsommar

På midsommaraftons kväll drog åskoväder in över nordvästra Skåne. Ute på Bjäre slog blixten ned ett flertal gånger och slog ut stora delar av vårt elnät. Vår personal upplevde att ovädret var bland de större på flera år.

Arbete med elnät under oväder

Vid halvsjutiden gick första larmet till jourhavande elnätspersonal med utryckning som följd. Bland annat föll ett träd över en luftledning vid Birgit Nilssons väg och orsakade avbrott för en del kunder. Personal fick klippa av elkabeln och koppla om ledningen för att kunna få igång majoriteten av kunderna. En fastighet blev utan el med denna lösning. Det löstes genom att koppla en generator till kundens fastighet, som på så sätt kunde provisoriskt försörjas med el.

Vår elnätspersonal jobbade på flera håll med att få igång nätet och vid midnatt var de klara. Då hade alla drabbade kunder fått tillbaka strömmen. Strax därefter slog blixten ned igen och slog åter ut stora delar av vårt elnät. Vid halvtretiden var nätet åter uppe.

Driftmeddelande vid avbrott

Vid strömavbrott ringer många kunder vårt journummer för el för att höra vad som är fel och när elen kan förväntas vara tillbaka. Andra kunder väljer att följa vår rapportering på hemsidan och på midsommarafton var det drygt 1 000 stycken besök till vår sida för driftmeddelanden. Vid ett så stort fel som det vi hade på midsommarafton, går jourhavande it-tekniker in och sköter uppdateringen av driftinformationen, så att elnätspersonal kan ägna sig åt felavhjälpning.

Trasig utrustning i ovädrets spår

Det har rapporterats om eldkvastar från eluttag, trasiga kylskåp och tv-apparater i ovädrets spår. Som vanligt vill vi uppmana till att dra ut kablar i god tid innan åskovädret har nått fram till dig.

Efter ett oväder får vi felanmälningar om trasig utrustning som till exempel fiberboxar, digitalboxar och routrar. Men denna gång var det, till vår glädje, ovanligt få anmälningar. Kanske var många som firade midsommar hemma i år och hade möjlighet att koppla loss utrustningen i god tid?


Publicerat den 24 juni, 2020

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!