Varför gräver vi på Köpmansgatan och Ängelholmsvägen i Båstad?

Just nu håller vi på med ett stort grävarbete som påverkar många Båstadbor. Vi gräver längs Köpmansgatan och nu även på Ängelholmsvägen. Där vi gräver lägger vi ned såväl el- som fiberkabel, för att ge fler kunder möjlighet till fiber och för att trygga elförsörjningen i Båstad.

Varför gräver vi?

Köpmansgatan i Båstad.
Köpmansgatan i Båstad.

Elkabeln längs Köpmansgatan och Ängelholmsvägen är föråldrad och det är dags att byta den gamla ledningen från 1969 innan problem uppstår. Samtidigt passar vi på att lägga med fiberkabel, som gör att vi kan ansluta ytterligare ett hundratal hushåll och cirka 40 företag till fibernätet.

Vart gräver vi?

Grävarbetet sker från Mariakyrkan, längs Köpmansgatan och Ängelholmsvägen ända fram till Nyled – en sträcka på drygt två kilometer.

Vi började på Köpmansgatan i september och jobbar oss mot Nyled. För att skynda på arbetet kommer vi nu även gräva från motsatta hållet – vi sätter in ett grävlag i Nyled som jobbar sig ned mot Köpmansgatan. Under arbetets gång kommer vi även göra ”avstickare” och gräva på områden vid sidan av huvudvägen.

När gräver vi?

Vi är igång med arbetet och tänker oss vara i mål innan första kvartalet nästa år är till ända. Arbetet utförs vardagar mellan kl 7 och 16.

Går det att komma fram?

Arbetet påverkar främst bil- och cykeltrafik, men någon omdirigering av trafiken är inte aktuell.  Ett körfält i taget är öppet och vi använder trafikljus för att underlätta trafiksituationen. Sträckan med ett öppet körfält är cirka 50 meter och flyttas allteftersom arbetet går framåt och det gäller dygnet runt.

Hur går arbetet till?

På Köpmansgatan använder vi oss av två små grävmaskiner (inte mycket utrymme på Köpmansgatan) och en traktor med släp. Arbetet utförs av fyra personer som tillsammans bildar ett grävlag. Traktorn kommer köra bort fyllnadsmaterial men också dra kabeltrummor på släp och släppa av kabel vartefter grävarbetet fortskrider.

Från mitten av november kommer ytterligare ett grävlag sättas in och det kommer jobbar från Nyled ned mot Köpmansgatan.

Slutligen hoppas vi på din förståelse och att du tar det lugnt när du passerar våra kollegor. Tack på förhand!

trummor med elkabel
Varje trumma vi använder på Köpmansgatan har från början 500 meter elkabel och väger 2,4 ton styck.

Publicerat den 25 september, 2019

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!