Viktor och Hugo – våra it-praktikanter

 

Varje läsår har Bjäre Kraft två praktikanter från Ängelholms gymnasieskola. I år är det Viktor Karlsson från Torekov och Hugo Lundin från Båstad som tillbringar sina måndagar tillsammans med oss. Genom praktikplatser kan vi på Bjäre Kraft dela med oss av vår kunskap om bland annat fibernät, till de ungdomar som visar intresse för vår bransch och förhoppningsvis kan vi bidra till att några fler väljer att utbilda sig till it-tekniker.

Till vardags läser Hugo och Viktor El- och energiprogrammet, med inriktning dator och kommunikationsteknik. De är inne på sitt tredje och sista år och kommer ta studenten i juni. På Bjäre Kraft hittas de ofta i ”tekniklabbet” där de t ex kan testa inkomna fiberboxar eller installera licenser på switchar. I början av praktiken fick de en rundtur till olika bredbandsnoder med it-tekniker Flamur Smajli, som förklarade hur Bjäre Krafts nät är uppbyggda och vilken utrustning som används för att kunderna ska kunna använda sitt bredband, se på tv med mera.

Viktor och Hugo - praktikanter hos Bjäre Kraft
Viktor Karlsson och Hugo Lundin från Ängelholms gymnasieskola praktiserar hos Bjäre Kraft varje måndag.

Att de hamnade på Bjäre Kraft beror på att deras lärare redan hade ordnat praktikplatser på Bjäre Kraft och eftersom Hugo och Viktor bor på Bjäre passade det bra att göra praktiken hos oss. Företaget kände de redan som ett lokalt företag som sysslar med fiber.

– Det har faktiskt hänt tidigare att jag har blivit arg på Bjäre Kraft när jag har tyckt att mitt internet inte har var tillräckligt snabbt därhemma, erkänner Viktor.

– Och så har man förstås sett alla dessa skyltar om fiber som finns runt om på Bjäre, lägger Hugo till.

Det är Tommy Axelsson, teknikchef på Bjäre Kraft, som ansvarar för praktikanterna och har kontakt med skolan.

Tommy Axelsson, Bjäre Kraft
Tommy Axelsson, Bjäre Kraft

Men alla företagets it-tekniker turas om att vara handledare och ge praktikanterna arbetsuppgifter, samt visar hur de ska utföras.

– Vi ser att samarbetet är till förmån för båda parter. Samtidigt som vi får hjälp i vår dagliga verksamhet så får praktikanterna arbetslivserfarenhet och en inblick i vad jobbet faktiskt innebär. Utbytet är ömsesidigt utvecklande och något vi på Bjäre Kraft gärna bidrar med, säger Tommy Axelsson.

I november flyttade Bjäre Kraft huvudkontoret från Västra Karup till Förslöv och våra praktikanter åkte med i flytten.

– I samband med flytten till Förslöv fick vi även göra annat än vi är vana vid, vilket var kul. T ex fick vi sätta upp hyllor här i ”tekniklabbet” och sätta upp och installera skärmar för rumsbokning utanför alla konferensrum i det nya kontorshuset, berättar Hugo.

– Och i konferensrummen fick vi dessutom koppla bredbandsuttag till företagets serverrum. I samband med det fick vi också en genomgång av vilken utrustning det finns i rummet och vad den används till, berättat Viktor.

I skolan ägnar sig Viktor och Hugo mer åt lektioner, läxläsning och prov.  De har läst lite om fiber i skolan, men upplever att de har lärt sig mycket mer på Bjäre Kraft.

– Här på Bjäre Kraft blir som en fördjupning om fiber och det är roligt. Och när man praktiserar får man dessutom veta hur en arbetsplats fungerar, säger Viktor.

– Vi har båda fiber hemma och nu får vi veta vad som händer bakom. Coolt att se noderna, särskilt den stora i Ängelholm. Allt var så stort. Det hade vi ingen uppfattning om tidigare, berättar Hugo.

Om praktiktiden ger tillräckligt mersmak för att de i framtiden ska jobba som it-tekniker är ännu osäkert. Både Hugo och Viktor vill helst jobba ett tag efter studenten och under tiden fundera på vad de ska utbilda sig till. Vilken väg de än väljer önskar vi de duktiga killarna lycka till med studenten och vidare med utbildning och jobb i framtiden.


Publicerat den 28 mars, 2019

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!