”Winter is coming”, menar vd Håkan

Nej då, vår koncern-vd Håkan Eriksson vill inte med Game of Thrones-citat komma med domedagsprofetia om vinterns elpris, men väl uppmana dig till att se över din elhandel då förbrukningen kommer att öka under vinterhalvåret. Nedan har han fått svara på några aktuella elfrågor.

Varför blev elpriset så högt i somras?

Den gångna sommaren bjöd på sol, värme och torka vilket resulterade i att nivån i våra vattenmagasin sjönk mer än normalt och det påverkar priset på vattenkraften negativt. Dessutom har priset på utsläppsrätter* stigit de senaste året, priset på kol har ökat kraftigt och den svenska kronan har sjunkit i värde. Allt detta ha lett till att elen i sommar blev rekorddyr. Priset för det rörliga elpriset låg i snitt 80 procent högre än i fjol under samma tid, berättar Håkan Eriksson.

Kommer elpriset att chockhöjas i vinter?

Det kan ingen svara på idag. Det beror på hur vädret blir framöver. Den senaste tidens väder har gjort att nivån till viss del har återhämtat sig i landets vattenmagasin, men de ligger fortfarande under det normala. Det betyder att om det blir torrt och kallt väder framöver, så kommer priserna att stiga ytterligare i vinter.

Vilken typ av el säljer Bjäre Kraft?

Tidigare har vi enbart sålt egenproducerad vindkraftsel, men då vi har fått många nya kunder räcker inte vår egen el längre. Kundtillströmningen har varit över det förväntade, vilket är jätteroligt och då behöver vi köpa in el. Vi väljer förstås alltid miljövänlig el från sol, vind och vatten.

Hur vet jag vilket elavtal jag ska välja?

Du som vill ha kontroll på elförbrukningen ska överväga att binda, då priset kan sticka i vinter. Du som kan tänka dig att chansa lite kan ligga på avtal med rörligt pris och kan eventuellt binda längre fram, när priset sjunker. Om du är osäker tycker jag du ska ringa vår kundservice som är duktiga på elhandel och kan ge dig den senaste informationen om priser och prognoser. De är bäst på att råda dig vilket elavtal som passar just dig, avslutar Håkan Eriksson.

 

Bjäre Krafts kundservice når du på 0431-44 99 00, e-post kundservice@bjarekraft.se, via chatten här på hemsidan (se högermarginalen) eller genom att besöka något av våra kontor.

 

*Utsläppsrätter = en konstruktion där staten ger företag rätten att släppa ut en viss mängd växthusgas. Mer info

Elhandel


Publicerat den 4 oktober, 2018

Nyheter från Bjäre Kraft

Prenumerera och du får veta vad som händer hos oss.

Bjäre Kraft

Hos oss samsas kraft och omtanke!

Facebook

Gilla oss på Facebook och dela till dina vänner!