9 enkla tips för att sänka elkostnaden hemma

Det finns flera enkla åtgärder du kan göra för att dra ner på din elförbrukning i hemmet och spara pengar. Vet du om att du kan minska energianvändningen med hela 5 % om du sänker temperaturen hemma med bara en grad? Här har vi samlat 9 enkla energispartips som du lätt kan nyttja för att spara in på elkostnaden.

1. Tänk på temperaturen

En stor del av vår energiförbrukning går åt till att hålla våra hem varma året om. Tänk därför på hur hög temperatur du faktiskt behöver i alla rum. Speciellt i rum som du inte vistas i så mycket, som exempelvis hallen, kan du passa på att sänka temperaturen i. Om du sänker inomhustemperaturen med endast 1 grad, sänker du din energiförbrukning med cirka 5 %.

2. Tvätta i 40 grader i stället för 60

Dagens tvättmedel är så pass effektiva att de rengör mer än tillräckligt vid tvätt i 40 grader. Använd miljömärkt tvättmedel, dosera sparsamt och tvätta i eko-program om det finns. Kom också ihåg att fylla tvättmaskinen, för det går nämligen åt nästan lika mycket energi till att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Bra att använda eco-program, om det finns, för då går det åt mindre energi.

3. Använd diskmaskin

När du handdiskar går det åt mycket mer energi än när du diskar i maskin. Anledningen är att du använder mycket mer varmvatten när du diskar för hand. Se till att diskmaskinen alltid är ordentligt fylld innan du startar den för att spara ännu mer energi. Använd gärna ECO-program om det finns, för då sparar du än mer.

4. Snålspolande duschmunstycke

Att byta till ett snålspolande duschmunstycke sparar på varmvattnet. Hur ofta och hur länge du duschar påverkar också energianvändningen. Duschar du 5 minuter i stället för 15 minskar elförbrukningen med flera hundra kilowattimmar

5. Rätt temperatur i kyl och frys

Se till att ha en bra mer energieffektiv temperatur på kyl och frys genom att ställa in kylen på +5 grader och frysen på -18 grader. Då får du både bra matförvaring och minskar din energianvändning.

6. Nya tätningslister runt fönster och dörrar

Se till att det inte drar runt fönster och dörrar utan att du har bra tätningslister så inte luft och värme läcker ut och orsakar högre uppvärmningskostnader.

7. Dra ur laddare när du inte laddar

Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Därför bör du inte låta mobilladdare eller andra typer av laddare sitta kvar i kontaktuttagen när de inte används.

8. Släck lampan när du lämnar rummet

Låt inte dina lampor vara tända i onödan. Kom ihåg att släcka lampan när du lämnar ett rum. Byt också till LED-lampor, som har en väldigt låg energiförbrukning.

9. Använd vattenkokare

Använd gärna vattenkokaren till annat än te och kaffe. Till exempel kan du använda den när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller pastan. Det går ofta mycket fortare än att koka upp det på spisen. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen. Har du en spis med induktionshäll går det, enligt Råd & Rön, åt ungefär lika mycket energi oavsett om du använder induktionshäll eller vattenkokare.

Taggar

Fler artiklar

Normal elförbrukning för villa & lägenhet

Hur vet du vad som är en normal och förväntad förbrukning för just din bostad? Elanvändning för bostäder varierar mycket och påverkas bland annat av bostadstyp, husets ålder, hur många som bor i hushållet, uppvärmningssystem och hur isolerat huset är. För att förstå om förbrukningen i ditt boende ligger över eller under normal elförbrukning behöver du väga samman alla dessa faktorer när du jämför din faktiska förbrukning med tex statistiska centralbyråns snittsiffror för olika typer av boende.

Läs hela artikeln

Jordfelsbrytare räddar liv

Jordfelsbrytaren är en billig livräddare som även skyddar mot elbränder. Den bryter snabbt strömmen vid jordfel i elanläggningen eller i anslutna produkter.

Läs hela artikeln
Background pattern