Vad händer vid negativa elpriser?

Kunder med solcellsanläggningar hör av sig och undrar om de bör stänga av sin produktion när det är negativa elpriser. Vi kommer till det, men först backar vi bandet något.

Varför uppstår negativt elpris?

Elmarknaden styrs av tillgång och efterfrågan och det måste alltid vara balans mellan produktion och konsumtion i elnätet. När efterfrågan på el är större än produktion så leder det ofta till höga elpriser. Ibland uppstår det motsatta, att det produceras mer el än vad som behövs, t ex kan det hända en varm, blåsig och solig dag. Då kan negativa elpriser, även kallat minuspriser, uppstå.

Större andel väderberoende elproduktion leder till mer fluktuerande elpriser, då vi samma dygn kan ha timmar med högt pris och timmar med minuspris.

Får jag betalt när jag använder el under tiden det är negativt pris?

Det är du som har timprisavtal som har störst möjlighet att dra nytta av negativt elpris, då du kan styra din konsumtion till de timmar då det är minuspris. Dock tillkommer det alltid avgifter såsom elcertifikat, ursprungsgaranti, avgifter till Svenska kraftnät, samt elhandlarens påslag. Det gör att minuspriset måste vara mycket lågt för att du i slutändan ska få betalt för din el.

Du som har avtal med rörligt elpris får ett genomsnittligt pris för kundgruppens hela förbrukning en månad. Negativt elpris sänker det genomsnittliga priset för månaden. Du som har elavtal med fast pris påverkas inte alls.

Bör jag stänga av mina solceller vid negativa elpriser?

Nej, det är inte lämpligt. För de kilowattimmar du matar ut på elnätet när elpriset är negativt får du betala det negativa spotpriset som råder just då, men det är inte hela sanningen: Som mikroproducent av el får du ersättning för elen du låter gå ut på elnätet. Detta inkluderar en skattereduktion på 60 öre/kWh och ersättning för nätnytta, så även om det vid enstaka tillfällen blir minuspriser på några ören, så tjänar du fortfarande på elen du säljer. Ett tips är att om möjligt styra din egen elanvändning till dessa timmar med minuspriser, för att istället kunna sälja överskott när priset är högre.

Taggar

Fler artiklar

Varför har jag fått brev om leverantörsbyte?

För att få el till din bostad behöver du ha avtal med ett elnätsföretag och ett elhandelsföretag. Vilket elnätbolag du har beror på var du bor och du kan inte välja ett annat bolag.

Läs hela artikeln

Normal elförbrukning för villa & lägenhet

Hur vet du vad som är en normal och förväntad förbrukning för just din bostad? Elanvändning för bostäder varierar mycket och påverkas bland annat av bostadstyp, husets ålder, hur många som bor i hushållet, uppvärmningssystem och hur isolerat huset är. För att förstå om förbrukningen i ditt boende ligger över eller under normal elförbrukning behöver du väga samman alla dessa faktorer när du jämför din faktiska förbrukning med tex statistiska centralbyråns snittsiffror för olika typer av boende.

Läs hela artikeln
Background pattern