07 oktober 2022

Att arbeta i el- och kommunikationsbranschen

Vad är det som lockar att arbeta i el- och kommunikationsbranschen och vilka utmaningar men framförallt möjligheter har Bjäre Kraft som arbetsgivare och företag i branschen framöver? Vi har frågat två av våra nyaste tillskott på Bjäre Kraft, Mia Strebel och Mikael Rosengren, varför de sökte jobb på Bjäre Kraft och deras första intryck av branschen.

Två medarbetare på Bjäre Kraft på huvudkontoret i Förslöv.

“Jag har arbetat på Bjäre Kraft i ett år och 3 månader, och det hela började med ett vikariat. Jag fick höra på omvägar att företaget sökte en beredare på fibernät, jag ville testa arbeta i en annan bransch, så jag skickade in en ansökan”, säger Mia Strebel, beredare fibernät.

För Mikael Rosengren var det också självklart att söka tjänsten på Bjäre Kraft. Han gick för många år sedan el-automation programmet men har sedan dess aldrig riktigt kunnat använda sina färdigheter. När han såg en ledig tjänst som elmontör sökte han direkt.

“Jag bor i Östra Karup och har under många år hört gott om Bjäre Kraft. Det kändes spännande att söka en tjänst på ett företag som bedriver samhällsviktig verksamhet. Såklart finner jag en trygghet i att företaget har funnits länge i branschen och förhoppningsvis kommer bedriva sin verksamhet länge framöver”, säger Mikael.

Hur är det att jobba i el- och kommunikationsbranschen?

Att jobba för en samhällsviktig verksamhet med både meningsfulla och viktiga arbetsuppgifter är något som både Mia och Mikael tycker är roligt.

“Jag har som sagt inte jobbat inom branschen tidigare så jag är fortfarande spänd på hur det kommer att vara. Men en av de största anledningarna till att jag sökte jobbet var just för de viktiga arbetsuppgifterna som en elmontör har. Vi hjälper till att göra skillnad för alla som bor i vårt verksamhetsområde, och detta gör att det känns mer meningsfullt och viktigt att komma till jobbet varje morgon”, säger Mikael.

Mia nickar bredvid och instämmer med vad Mikael säger. Hon vill även slå ett slag för Bjäre Kraft som arbetsgivare.

“Att jobba i denna bransch är spännande, då vi som företag och anställda hela tiden måste hänga med i svängarna med nya bestämmelser och riktlinjer. Det som är bra med Bjäre Kraft är att vi får vara delaktiga i utvecklingen framåt och med hjälp av medarbetarforum och strategiska arbeten är vi med och bestämmer vilken riktning företaget ska arbeta mot”.

Bjäre Krafts kontor i Förslöv

Vad finns det för utmaningar och möjligheter för Bjäre Kraft framöver?

För att Bjäre Kraft ska kunna fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare i denna bransch vill Mikael slå ett slag för att man som företag måste våga. Företag som vågar utbilda personal, vågar utvecklas och inte stanna i “vi har alltid gjort såhär”, kommer troligtvis att ses som en attraktiv arbetsgivare och en arbetsplats dit man som arbetssökande vänder sig till.

För att Bjäre Kraft ska fortsätta ses som en attraktiv arbetsgivare måste företaget enligt Mia ta en ledande roll i omställningen mot förnyelsebar el.

“Det är enkelt! Genom att driva på omställningen visar vi vad som är viktigt för vårt samhälle och våra kunder. Vi har även då enklare att attrahera nya medarbetare till företaget som vill göra skillnad”, säger Mia.

Vilken roll ska Bjäre Kraft ta i omställningen mot förnyelsebar el?

I frågan om vilken roll Bjäre Kraft ska ta i omställningen mot förnyelsebar el tycker Mia och Mikael lite olika. För att kunna konkurrera med andra i branschen måste Bjäre Kraft enligt Mia fortsätta utveckla befintliga tjänster och produkter samtidigt som nya områden bör utvecklas.

“Bjäre Kraft blir bara större och större - och då måste även verksamheten följa samma kurva. Vi måste kolla in vad konkurrenterna gör om vi ska ha chans att utvecklas”, menar Mia.

Mikael håller med Mia om att Bjäre Kraft måste bidra i omställningen mot förnyelsebar el men är inte lika säker på att det måste göras i rasande fart.

“Jag tror vi måste bibehålla och utveckla våra produkter och tjänster vi redan har idag, än att skapa nya, och kunna erbjuda kvalité istället för kvantitet. Omställningen mot förnyelsebar el är viktig men innan vi väljer det spåret till 100% behöver el- och energibranschen ta fram effektiva och bättre möjligheter för lagring av el, utveckla ny teknik samt skapa robust infrastruktur. Detta innan vi gör oss beroende av väder och vind för att hålla elnätet igång”, säger Mikael.

Mia räcker upp handen, ler och avslutar med att säga;

“Jag håller med dig Mikael, och om jag får göra en framtidsspaning så tror jag att om ca 30 år är Bjäre Kraft det företag som ser till så att de första elflygen på Ängelholms flygplats drivs fram på grön förnyelsebar el”.

Fler artiklar

14 maj 2024

Installationshjälp och router ingår vid tecknande av bredbandstjänst

Nu finns möjligheten för dig i Ängelholm och Båstads kommun att få installationshjälp i hemmet av vår samarbetspartner Nadox när du köper en internettjänst av oss. Dessutom ingår det en router. Erbjudandet gäller vid köp av minst ”Fibersurf 100/100” och med en bindningstid på 12 månader.

Läs hela artikeln
02 maj 2024

Prognos för elmarknaden i maj

Efter en tidvis kylig april öppnar maj med betydligt varmare väder. Det är inte bara fråga om den förväntade temperaturökningen, utan att vädret är varmare än normalt.

Läs hela artikeln
02 maj 2024

Hembygdsparken i Ängelholm leasar solceller av Bjäre Kraft

I februari invigde vi laddstation för elbilar på parkeringen vid Hembygdsparken. Nu är det dags att ta nästa hållbara steg, då Ängelholms Hembygdsförening har tecknat leasingavtal med Bjäre Kraft, för en solcellsanläggning i Hembygdsparken i Ängelholm.

Läs hela artikeln
Background pattern
Koll på el