02 maj 2024

Hembygdsparken i Ängelholm leasar solceller av Bjäre Kraft

I februari invigde vi laddstation för elbilar på parkeringen vid Hembygdsparken. Nu är det dags att ta nästa hållbara steg, då Ängelholms Hembygdsförening har tecknat leasingavtal med Bjäre Kraft, för en solcellsanläggning i Hembygdsparken i Ängelholm.

Lädermuseet* i Hembygdsparken, Ängelholm. Bilden är ett montage.

Besökare till Hembygdsparken vet att det är gott om träd i området, vilket kan vara en utmaning när det kommer till solceller. Därför tittade Hembygdsföreningen och Bjäre Kraft tillsammans på flera olika takytor i parken, innan det beslutades att anläggningen ska byggas på lädersmuseets* plåttak.

- Hembygdsparken har inte mycket pengar, men då föreslog Bjäre Krafts säljare en lösning där vi kan leasa anläggningen, vilket var ett förslag som vår styrelse gillade och godkände. Tillsammans med luftvärmepumpar kommer solcellerna stå för uppvärmningen av samtliga museer i parken, berättar Carl-Gustaf Gudmundsson, ordförande i Ängelholms Hembygdsförening.

Lädermuseet är i fint skick och på södersidan kommer Bjäre Kraft montera 27 paneler som beräknas producera 12 000 kWh per år.

- Då det är en del träd i närheten av lädermuseet kommer vi att optimera anläggningen. Det innebär att så fort en skugga träffar en panel kopplas den bort, medan övriga paneler fortsätter att producera optimalt. Om vi inte skulle optimera skulle alla paneler minska sin produktion även om skuggan enbart faller på en eller några paneler. Så med optimering får vi ut det bästa ur anläggningen, berättar Jeton Shala, säljare på Bjäre Kraft.

Avtalet med Ängelholms Hembygdsförening är det första för Bjäre Kraft där det handlar om att leasa en solcellsanläggning.

- Vi vill underlätta för våra kunder att göra hållbara val och hitta den bästa lösningen. Därför tycker vi det är extra roligt att kunna erbjuda ett leasingupplägg för solceller till Hembygdsparken, så att de kan få vara med och bidra med förnyelsebar energi, berättar Hamed Rabiei, försäljningschef för solceller & laddstationer.

Arbetet med att bygga solcellsanläggningen förväntas börja i slutet av maj eller i början av juni.

*Lädermuseet innehåller utställningar från Ängelholms läderepok, framför allt om remtillverkning och fotbollssömnad vid Remfabriken.

Taggar

Fler artiklar

14 maj 2024

Installationshjälp och router ingår vid tecknande av bredbandstjänst

Nu finns möjligheten för dig i Ängelholm och Båstads kommun att få installationshjälp i hemmet av vår samarbetspartner Nadox när du köper en internettjänst av oss. Dessutom ingår det en router. Erbjudandet gäller vid köp av minst ”Fibersurf 100/100” och med en bindningstid på 12 månader.

Läs hela artikeln
02 maj 2024

Prognos för elmarknaden i maj

Efter en tidvis kylig april öppnar maj med betydligt varmare väder. Det är inte bara fråga om den förväntade temperaturökningen, utan att vädret är varmare än normalt.

Läs hela artikeln
29 april 2024

Nya platser för elbilsladdning i Båstad. Snabbladdare i höst

I början av juni kan du ladda elbilen med Bjäre Kraft vid kommunhuset i Båstad. I höst blir det även möjligt vid Prästliden i Båstad och där kommer det även en snabbladdare. Men innan dess måste vi förstärka elnätet.

Läs hela artikeln
Background pattern
Koll på el