29 april 2024

Nya platser för elbilsladdning i Båstad. Snabbladdare i höst

I början av juni kan du ladda elbilen med Bjäre Kraft vid kommunhuset i Båstad. I höst blir det även möjligt vid Prästliden i Båstad och där kommer det även en snabbladdare. Men innan dess måste vi förstärka elnätet.

Båstads kommun upplåter mark till Bjäre Kraft, både vid kommunhuset och vid Prästliden, så att vi kan sätta upp publika laddstationer för elbilar. På så sätt kan fler elbilsägare passa på att ladda bilen när de besöker Båstad.

- Vi, tillsammans med andra aktörer, svarade på Båstads kommuns förfrågan om att bygga publik infrastruktur för elbilsladdning på vissa av kommunens fastigheter. Våra förslag för de två fastigheterna föll i god jord och vi vann upphandlingen. Upphandlingsprocessen i sig har varit både utmanande och givande på många sätt och det känns oerhört kul att få vara en av de första aktörerna att leverera en DC-lösning till Båstad centrum, säger Jeton Shala, företagssäljare av solceller och laddstationer.

Snabbladdning vid Prästliden

På "turistparkeringen" Prästliden, nära Mariakyrkan och inte långt från hamnen, kommer vi sätta tre laddstolpar med sex uttag på 22 kW vardera. Därutöver kommer vi installera en DC-laddare på 150 kW för snabbladdning.

- Vid DC-laddning levereras likström direkt till bilens batteri, utan den omvandling som behövs vid vanlig laddning. Det gör att DC-laddaren vid Prästliden kommer att leverera el betydligt snabbare än med en mer vanlig AC-laddare. Det bör ta cirka 30 minuter att ladda från 20 % till 80 %, beroende på bilens batteristorlek. Och så förutsätter det förstås att batteriet har stöd för snabbladdning, berättar Simon Thelin, gruppchef på installationsavdelningen.

I dagsläget har elnätet vid Prästliden inte kapacitet att klara en laddstation. Innan vi installerar laddstolpar behöver vi därför förstärka elnätet. Det gör vi genom att bygga ny nätstation och dra nya ledningar till platsen. Därefter kommer arbetet med laddstationen igång och räknar vi med att den är klar i höst.

Laddstation snabbt på plats vid kommunhuset

Vilken dag som helst påbörjas arbetet med att få tre laddstolpar, med totalt sex uttag, på plats på parkeringen vid Båstads kommunhus. Om allt går som planerat kommer det gå att ladda i början av juni.

Taggar

Fler artiklar

14 maj 2024

Installationshjälp och router ingår vid tecknande av bredbandstjänst

Nu finns möjligheten för dig i Ängelholm och Båstads kommun att få installationshjälp i hemmet av vår samarbetspartner Nadox när du köper en internettjänst av oss. Dessutom ingår det en router. Erbjudandet gäller vid köp av minst ”Fibersurf 100/100” och med en bindningstid på 12 månader.

Läs hela artikeln
02 maj 2024

Prognos för elmarknaden i maj

Efter en tidvis kylig april öppnar maj med betydligt varmare väder. Det är inte bara fråga om den förväntade temperaturökningen, utan att vädret är varmare än normalt.

Läs hela artikeln
02 maj 2024

Hembygdsparken i Ängelholm leasar solceller av Bjäre Kraft

I februari invigde vi laddstation för elbilar på parkeringen vid Hembygdsparken. Nu är det dags att ta nästa hållbara steg, då Ängelholms Hembygdsförening har tecknat leasingavtal med Bjäre Kraft, för en solcellsanläggning i Hembygdsparken i Ängelholm.

Läs hela artikeln
Background pattern
Koll på el