02 maj 2024

Prognos för elmarknaden i maj

Efter en tidvis kylig april öppnar maj med betydligt varmare väder. Det är inte bara fråga om den förväntade temperaturökningen, utan att vädret är varmare än normalt.

Värmen får den något försenade vårfloden att dra igång vilket trycker ner spotpriset. Mot det står att en stor del av kärnkraften, 44 procent i skrivande stund, är avställd för det årliga underhållet. Speciellt bekymmersamt är det med finska Olkiluoto 3 vars återstart har skjutits upp vid flera tillfällen. Prognosen, just när detta skrivs, är att den ska fasas in på nätet den 10 maj. Det får dock anses som osäkert.

På flera ställen är fyllnadsgraden i vattenkraftsmagasinen mycket låg och därför är det viktigt att vårfloden nu drar igång. Den hydrologiska balansen visar på ett underskott om ca -2 TWh.

Den enormt stora utbyggnaden av sol- och vindkraft i Tyskland har börjat få påtaglig påverkan i Sverige. Den senaste veckan har elprisområde 4, vid flera tillfällen, haft det lägsta priset av alla elprisområden. Det är något som aldrig har hänt förut.

Taggar

Fler artiklar

14 maj 2024

Installationshjälp och router ingår vid tecknande av bredbandstjänst

Nu finns möjligheten för dig i Ängelholm och Båstads kommun att få installationshjälp i hemmet av vår samarbetspartner Nadox när du köper en internettjänst av oss. Dessutom ingår det en router. Erbjudandet gäller vid köp av minst ”Fibersurf 100/100” och med en bindningstid på 12 månader.

Läs hela artikeln
02 maj 2024

Hembygdsparken i Ängelholm leasar solceller av Bjäre Kraft

I februari invigde vi laddstation för elbilar på parkeringen vid Hembygdsparken. Nu är det dags att ta nästa hållbara steg, då Ängelholms Hembygdsförening har tecknat leasingavtal med Bjäre Kraft, för en solcellsanläggning i Hembygdsparken i Ängelholm.

Läs hela artikeln
29 april 2024

Nya platser för elbilsladdning i Båstad. Snabbladdare i höst

I början av juni kan du ladda elbilen med Bjäre Kraft vid kommunhuset i Båstad. I höst blir det även möjligt vid Prästliden i Båstad och där kommer det även en snabbladdare. Men innan dess måste vi förstärka elnätet.

Läs hela artikeln
Background pattern
Koll på el